donderdag 6 augustus 2009

Smakelijk eten in crisistijd

In Belgiƫ staat in de betere restaurants vaak waterkonijn op het menu. In Nederland heten die beestjes muskusratten en eten we ze niet. Maar hoewel muskusratten een plaag vormen omdat ze onze dijken ondergraven, bieden ze geen oplossing voor het voedselprobleem in deze crisistijd. Daarvoor zullen de blauwe rat (of rioolrat) en de bruine rat gebruikt moeten worden. Die zijn er volop.

Rat is beslist niet ongezond. OK, ze leven onder smerige omstandigheden, maar dat doen varkens ook. Dit soort beesten heeft een geweldige stofwisseling. Ze vreten van alles zonder er ziek van te worden en wat dat betreft lijken ze vooral op de mens. We gebruiken ze niet voor niets als proefdieren.

Het Nieuw Humoristisch Front raadt u aan uw kat of hond op jacht te sturen, de buit dankbaar te aanvaarden en de ratten gewoon te slachten en schoon te maken (darmen verwijderen, kop eraf en villen, of de haartjes er met een keukentoorts afbranden). Dan minstens een dag laten versterven, misschien wel twee, dat moet je even uitproberen. Als het vlees gaat stinken, heb je te lang gewacht.

Daarna maak je ze op dezelfde manier klaar als konijn of haas. Het Nieuw Humoristisch Front ontwikkelde voor u het volgende recept:

  • Vul de buikholte van de ratten met een takje rozemarijn, wat tijm, salie, knoflook, zout en versgemalen peper en een klontje boter.
  • De buitenkant smeer je in met limoensap.
  • Daarna braad je de ratten op hoog vuur aan. Als het vlees begint te bruinen, afblussen met witte wijn (bijvoorbeeld een lekkere Vinho Verde uit Portugal.
  • En dan laat je ze langzaam garen, op heel laag vuur, of in een oven bij een ovenstand van beslist niet meer dan 120 graden.
  • Af en toe uitproberen of het vlees al gaar is. En zorg er a.u.b. voor dat het niet uitdroogt: desnoods giet je er elk kwartier nog een scheutje wijn over, of dek je de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  • Als het vlees gaar is, haal je het uit de pan of ovenschaal en monteer je de saus met een paar klontjes koude boter.

Dit recept smaakt uitstekend met gebakken aardappelschillen en een salade van paardebloemblaadjes.

Geen opmerkingen: