donderdag 19 februari 2009

Hangplek

De Boxtelse woonwijk In Goede Aarde is een toonbeeld van duurzaamheid. Hier is gebouwd voor de eeuwigheid. Dat dat in het verleden wel anders is geweest, moge blijken uit de resultaten van archeologisch onderzoek ter plekke. Waar nu onze voorbeeldige duurzame wijk staat, hebben in lang vervlogen tijden talloze wegwerpcultures gebloeid. Het gilde der bodemschatgravers heeft er Romeinse resten gevonden, middeleeuwse akkers en recent zijn zelfs de overblijfselen van een 14e eeuws kasteel opgegraven.

Behalve aan archeologie wordt in de wijk ook aan kunst gedaan. Of in de wijk, nee, eigenlijk meer buiten de wijk. Buiten de wijk wordt aan kunst voor binnen de wijk gedaan. Zoiets. En de bewoners hebben zich er goedschiks of kwaadschiks in te schikken. Want kunst is kunst en geen utiliteitsbouw zoals een brug, want dan moeten er gewoon inspraakrondes worden gehouden.

De betrokken kunstenaar heeft zoals bekend twee overkapte bruggen bedacht. Heel mooie ontwerpen en ook nog eens handig, want zo houd je niet alleen droge voeten bij het oversteken van het water, neen, je hebt zelfs geen paraplu nodig.

Bij de bewoners van de wijk heeft het idee tot nu toe echter geen enkele steun gevonden. Men is bang dat de overkapping baldadige jeugd zal aantrekken. Het is immers ook prettig om droog te staan als je wederrechtelijk op straat een biertje wilt drinken, een sigaretje wilt roken, de brommer wilt laten knetteren of ander baltsgedrag wilt etaleren.

Gelukkig hebben de archeologische vondsten inmiddels tot voortschrijdend inzicht geleid onder het kunstenaarsvolk. Een brug die herinneringen oproept aan de tijden van de Amerikaanse pioniers past bij nader inzien minder in Boxtel dan een ontwerp met reminiscenties aan de eigen cultuur. Er heeft daar nota bene een kasteel gestaan. Er ligt zelfs nog een gracht, anders hadden we ook geen bruggen nodig gehad. Waarom bouwen we dan niet een echte, originele en bovendien heel functionele ophaalbrug. Wordt de wijk dan toch nog door problematische pubers belaagd, dan kan eenvoudig de brug worden opgehaald om de veiligheid te waarborgen. Een hangplek krijgt bij een oud kasteel meteen ook een heel andere betekenis.

Geen opmerkingen: