donderdag 26 februari 2009

Loftuitingen en bonussen

Waarschuwingen en boetes blijven uit!

Nou de Prins weer Koning is en den burger geen burger meer wordt het tijd de zegeningen te tellen die carnaval dit jaar heeft gebracht. De tijdelijke overname van het plaatselijke bestuur door een waggelende raad van elf heeft de lokale economie geen windeieren gelegd. Want zelden is het zo vreselijk uit de hand gelopen en dat brengt geld in het laatje.



Volle orderportefeuille
De economische opleving werd aangejaagd door drie wagens bij de jeugdoptocht. Bij het KNMI in De Bilt werd gedurende de kleine eendentrek een uren durende beving geconstateerd rond episch centrum Boxtel waar deze geschiedenis zich afspeelt. De geheel tot geluidsboxen omgebouwde opleggers produceerden zo’n oorverdovend volume dat de kredietcrisis in de hoortoestellenbranche definitief tot het verleden behoort. Ook andere takken van plaatselijke bedrijvigheid sponnen er garen bij, want er moesten ruiten worden gezet, deuren gesteld, stukwerk gerepareerd en losgetrilde verwarmingsradiatoren worden herbevestigd. De orderportefeuille is tot in lengte van weken gevuld.

Stijgende aandelenkoersen
Dat de Boxtelse carnavalsvierders in de stress schoten van alle drukte die hen in de vastentijd te wachten staat, leidde bovendien tot een enorme rookontwikkeling, met name in de Horeca. Een en ander heeft niet alleen een enorme impuls gegeven aan de tabaksindustrie en de peukenpolitie. Ook de Zorg verwacht een toename in de werkgelegenheid: op korte termijn voor de behandeling van vergiftigingsverschijnselen, op de middellange en lange termijn wegens de toename van hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Ook de aandelen Bijnen staan procenten in de plus.

Gevelreinigingsprojecten
Tel daarbij op dat ook het gedrag van de massaal uit hun klaslokalen gekomen pre- en postpubers een geweldige boost heeft gegeven aan de bedrijvigheid en dan weet u dat Boxtel de economische crisis volledig te boven is. Zelden zijn er zo veel autospiegels verkocht en ook de fietsreparateurs maken overuren: niet alleen wegens de vele valpartijen, maar ook het vandalisme is rechtstreeks ten goede gekomen aan de omzetcijfers. Ook de schoonmaakbranche beleeft gouden tijden: men verwacht pas dit najaar alle confetti- en serpentines opgeruimd te hebben om over de aanbesteding van door wildplassers geïnitieerde gevelreinigingsprojecten maar te zwijgen. Uiteindelijk is zelfs voor de Horeca, de branche die toch het hardst door de kredietcrisis is getroffen, het carnaval goed uitgepakt. “Het dieptepunt is bereikt”, volgens een zegsman: “Behalve in de vele glazen die recentelijk zijn getapt, maar die gaan ook snel.”

Economische top
Het Boxtelse succes is ook internationaal niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de G11 die afgelopen zondag in Berlijn plaatsvond heeft de verzamelde wereldtop herhaaldelijk geprobeerd Prins Jan de Koning of iemand uit zijn gevolg te bereiken. Jan Peter Balkenende wilde vooral advies. De overige wereldleiders wilden graag zelf naar Boxtel komen om te zien hoe het economische herstelplan hier werkt. Wegens de carnavalsdrukte van afgelopen weekend kon die excursie, tot enorme teleurstelling van de wereldleiders, helaas geen doorgang vinden.

Geen opmerkingen: