donderdag 12 februari 2009

Valentijnstips

Analyse

Logica en berekening, daar gaat het om in de liefde. Bijvoorbeeld of het aantal blaadjes van de bloem even of oneven is. Dat is heel belangrijk.

Wist u dat V (ofwel ‘of’) in de propositielogica ‘en/of’ betekent? Dus: a V b is waar, als: a waar is en b niet, als b waar is en a niet, maar ook als a en b beide waar zijn.

V wordt ook wel het ‘inclusieve of’ genoemd.

In de gewone spreektaal wordt veel vaker het ‘exclusieve of’ gebruikt. Het is of a of b en niet alle twee. Dat is in de propositionele logica alleen met meerdere symbolen uit te drukken. Bijvoorbeeld: (a V b) & (a → ¬b) & (b → ¬a), wat je in gewone mensentaal het beste zou kunnen omschrijven met: “a en/of b, maar als a waar is, dan is b niet waar en omgekeerd”.

Daar hebben we het over als we blaadjes uit bloemetjes trekken onder het herhaaldelijk verzuchten van “Ze houdt van me. Ze houdt niet van me. Ze houdt van me. Ze houdt niet van me.”

Creationisme of evolutie

Het betekenisverschil tussen het inclusieve en exclusieve of leidt overigens in de spreektaal vaak tot verwarring. Kijk maar eens naar een vraag als: is Valentijnsdag geschapen of geëvolueerd? Wij denken allebei. Daar geloven we in. En we doen er in elk geval graag aan mee.


Om op Valentijnsdag te scoren is het echter van levensbelang logisch en berekenend te werk te gaan. Vandaar deze analyse. Er zijn vier varianten: of-of-of. Maar van ons mag je natuurlijk gerust switchen.

Van hem voor haar

Een man die succes wil hebben bij de vrouwtjes moet inventief, creatief en origineel zijn. Een hartvormig stuk chocola is natuurlijk wel aardig, maar of je er veel mee zult bereiken, wagen we te betwijfelen. Vrouwen zijn ingewikkelde wezens die kunnen multitasken. Je presentje zal meerdere zinnen moeten bevredigen. En er moet natuurlijk ook een romantisch gedicht bij.

Jouw schoonheid heeft mij aangeraakt,
jouw huid die van gezondheid blaakt,
jouw oogopslag als jij ontwaakt,
je fijn gelaat onopgemaakt.
Ben jij gekleed of ben je naakt,
weet dat je mij van binnen raakt.
Ach, ik heb menig zucht geslaakt,
daarom dat dit naar aardbei smaakt.

Van hem voor hem

De herenliefde van mannenmannen onder elkaar vraagt om veel minder subtiliteit. Met een marsepeinen butplug kom je bij de Paul de Leeuwen en Hans Kestings van deze wereld al gauw heel hoog op de giebelranking, maar voor de ware liefde is ook in dit segment van de menselijke hartstocht meer nodig. Schreef Shakespeare zijn sonnetten al niet voor een geheime vriend? Doe dus bij voorkeur een mooi vers bij het erotische snoepgoed. Een voorbeeld:

Zal ik jouw meten aan een zomerdag?
Je bent veel liever en veel heter ook.
Ruige winden schudden aan jouw bilpartij
en ach de zomer is zo snel voorbij.
En stookt de zon ons grote liefdesvuur
hoog op dan volgt er wel een donderwolk
en oordeelt men ons spel weer tegen de natuur
en dreigt men ons met ziektes wreder dan een dolk.
Maar jouw oneindige zomer dooft nooit uit
noch raakt jouw schoonheid ooit eens uitgebloeid
of danst de dood jou ooit het leven uit.
Want dichtkunst heeft zich met jouw sterflijkheid bemoeid:
zo lang de mensheid ademt en ogen kunnen zien
duurt onze liefde voort. Dus zeker wel een dag of tien.

Van haar voor hem

Dat is simpel. Waar verlangt een man naar? Waar denkt een man aan? Minstens één keer per zeven seconden? Nou, dan weet je ook wat je hem moet geven. Fijnzinnigheid is niet nodig. Het rijm kan heel eenvoudig zijn.

Hou even je verstand erbij.
Let even op. Dit moet je doen.
Doe het voor mij, dan ben ik blij
en geef ik je een dikke zoen
en nog veel meer, dat is geen grapje.
Zie het maar als katalysator:
kijk, dit is nou een beflapje
en dat is een vibrator.


Van haar voor haar

Niets is zo gecompliceerd en kwetsbaar als de liefde tussen twee zwakke geslachten onderling. Als barbiepoppen soms zo mooi, maar vaak ook in een ruige tuinbroek of helemaal zwart gekleed met zwartomrande ogen. Variëteiten zijn er te over. Maar één ding hebben ze gemeen: ze weten hoe het moet en hebben geen behoefte aan ontdek je plekje, want dat weten ze natuurlijk wel. Dan is een passend cadeau gauw gevonden en ook het bijbehorende gedicht.

De eerste keer dat ik jou zag,
jouw stralend oog, jouw glimgelach,
jouw rooibosthee, jouw koffiehag,
wist ik meteen dat ik jou mag.

Maar, ach, ach, ach, ’t was overdag.
Niets wist ik van jouw nachtgedrag!
Pas toen je achteroverlag
en ik jouw lust en naaktheid zag,
jouw kreunen, schreeuw en schaterlach,
kreeg ik pas echt een groot ontzag.

Nu maakt de hele buurt gewag
van ons gevrij en doet beklag.
Mijn lust vergaat, ’t is crisis, krach:
daarom voor jou een penisgag.

Geen opmerkingen: