De voorzitter van de commissie, de uiterst eloquente mevrouw Hennie Nep, president directeur van Touwslagerij H. Nep en partners en tevens prominent lid dan wel gedoogpartner van meerdere politieke partijen, drukt het als volgt uit: “De ‘p’ staat opzettelijk tussen haakjes, een grapje voor de heffe des volks. De pas is gekoppeld aan het bankverkeer via een random reader zodat iedereen direct via I-deal moet betalen. Dat sluit de zwarte handel uit. Bovendien wordt daardoor automatisch geregistreerd wat er zoal omgaat en wie wat gebruikt. De producenten ontvangen zo alleen al wegens het economische principe van vraag en aanbod een marktconforme prijs, terwijl ook de consument veel voordeliger uit is. Vooral voor buitenlandse klanten blijkt het systeem volgens cijfers van het financieel planbureau kostentechnisch zeer gunstig. Ze kunnen gewoon thuis achter hun bureau of desnoods via een smartphone of I-pod hun bestelling plaatsen, waardoor ze de zo kostbare hedonistische trips kunnen uitsparen die ze tot op heden naar Maastricht, Eindhoven of Sluis moesten maken.”
Volgens mevrouw Nep is de Smart(p)ass ook goed voor het milieu. “Bij de productie van touw, wat ondanks de gestage groei van bondage- en SM-praktijken wereldwijd nog steeds een moeizame handel is, ontstaan grote hoeveelheden afvalstoffen. Eigenlijk is het beter om over restproducten te spreken. Als marktleider en eponiem kan ik het weten. Maar omdat wij die op zichzelf zeer bruikbare materialen wegens de war on drugs nergens ter wereld mogen afzetten, vormen zij een steeds groter probleem. Blaadjes, bloemen en vooral de bloemtoppen, kunnen wij in de productie niet gebruiken. Wij verwerken alleen de stengels. Maar juist de sappige delen bevatten allerhande etherische oliĆ«n waar ongekende toepassingsmogelijkheden voor zijn. Daarbij kan aan medicinaal gebruik worden gedacht, maar ook de genotsindustrie mag beslist niet vergeten worden. Trouwens met name de jeugd heeft, nu ADHD en PVV-NOS epidemische vormen hebben aangenomen, bijzonder veel baat bij zelfmedicatie. Wiet en hasjolie kunt u gerust zien als de biobrandstof waar onze samenleving op drijft. Op die manier is ons plan ook nog bijzonder goed voor de CO2-uitstoot.”
Omdat wij zelf toch nog wel enkele haken en ogen aan het systeem vermoeden, vragen wij in armoede maar of zo’n smart(p)ass-systeem niet tot een enorme bureaucratie leidt. “Integendeel”, antwoordt mevrouw Nep. “Hetzelfde systeem kan zonder enige moeite ingezet worden bij smartshops en op termijn ook bij alle andere handel die traditioneel tot het grijze circuit wordt gerekend. U kunt daarbij denken aan de seksindustrie, maar ook aan bijvoorbeeld de HORECA of de handel in tweedehands auto’s. En trouwens: denkt u nou werkelijk dat de Nederlander van een beetje bureaucratie meer of minder van de coke raakt?”
Als de plannen voldoende gedoogsteun vinden in de tweedekamer wordt de pas al per 1 januari 2011 ingevoerd. Binnenkort vindt u op dit blog de links om bestellingen te plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten