donderdag 5 november 2009

Tussen Kunst en Kitsch

“Het dorp is geschikt voor jong en oud. Dit jaar is de plaats overigens uitgeroepen tot millenniumgemeente. Je kunt er ook eens op je gemak in een van de vele historische estaetes rondneuzen die hier in de recente geschiedenis zijn opgetrokken. En zo zag Boxtel er vroeger uit”, leidt Nelleke van de Krogt het programma in terwijl er beelden van de Petruskerk, Kasteel Stapelen, het Kanunnikenhuisje en zelfs een paar loopgroepen uit de Bloedprocessie over het scherm glijden. Een en ander wordt sfeervol begeleid door die mooie vakmanschap-is-meesterschapmuziek die bij het programma hoort. “Er is nog veel en veel meer te zien. Maar nu gaan we eerst eens kijken naar deze bijzondere aflevering van Tussen Kitsch en Kitsch.”

Er komt heel wat voorbij aan keistampertjes, Petrusbeelden en sigarenfrottersgereedschap. Een historicus heeft het over een ombladstriepersmes. Als er weer iemand met een verzameling sigarenbandjes aanschuift, spreekt hij plechtig over één van de topstukken uit het Rijksmuseum dat toegeschreven wordt aan Ferdinand Bol. Maar alle voorwerpen zijn van nul, gener of weinig waarde. De meeste boeren druipen teleurgesteld af al lachen ze hun slechte gebitten nog wel even bloot voor de camera.

Aan tafel kan Nelleke het niet laten hoorbaar te gniffelen om haar eigen ondeugende grapje ("Wordt er hier veel geschaard onder de lakens?")als een gemeentefunctionaris komt aansjouwen met een prachtige gevelsteen. “Ik heb heel goed moeten kijken”, zegt de gevelstenendeskundige. “Het lijkt op de meest waardevolle werken van de Porceleynen Plaat, alleen het craquelé in het glazuur bracht me aan het twijfelen. En inderdaad. Bij nadere beschouwing moet ik u teleurstellen, want het is toch echt neo-neppe namaaknostalgie. Heel mooi gemaakt overigens. Maar beslist niet ouder dan twee weken. U moet het, als u het ooit wilt kunnen vervangen, toch zeker verzekeren voor twee tientjes.”

Maar dan gebeurt het. Een trouwe lezer van Brabants Centrum schuift aan tafel. Wat hij bij zich heeft, lijkt op het eerste gezicht slechts een krantenknipsel. Maar als de kunstkenner het papiertje omdraait, bloeit zijn gezicht open. “O, wat mooi. Wat een meesterwerk. Nu is de uitzending gered. Dit is een kunstwerk van onschatbare waarde. Hoe komt u eraan?”

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Huub van Dongen en Marc Schoenmakers.

Nav jullie bijdrage in Brabants Centrum van 5 november 2009.

Komplimenten voor de prachtige relativering!

De eigenaren van de twee tientjes waard zijnde gevelsteen.

Bedankt,succes met alles en de hartelijke groeten van Hetty&Arjen Witteveen-Rechterstraat 22-Boxtel.