Little Marc kon niet zo goed lezen en schrijven. Dat kwam mooi uit, want Dik Huubke kon tekenen noch rekenen. En zo vulden alle kinderen elkaar in de klas een beetje aan. Alleen Broekske sprong eruit. Die kon alles.
Toen hij een keer een spreekbeurt moest houden, gaf hij daar een mooi staaltje van weg.
Volgens Broekske zouden ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Hij bracht het als een volleerd redenaar en werkte zeer troostend op het latere cartoonduo. “250.000 van hen zijn analfabeet”, zei Broekske, terwijl hij Little Marc en Dik Huubke nogmaals bemoedigend toeknikte.
Anderhalf miljoen was volgens Broekske ongeveer 13% van de beroepsbevolking. Nou telt de beroepsbevolking volgens het CBS ongeveer 10 miljoen zielen. Dus die 13% zat er maar 2% onder. De juiste uitkomst was 15%, maar dat is heel knap. De onderwijzer van de klas had het niet beter gedaan.
“Volgens de laatste cijfers”, betoogde Broekske, “heeft Boxtel 30.001 inwoners. Als van de 16,44 miljoen Nederlanders er 10 miljoen tot de beroepsbevolking gerekend kunnen worden, moeten dat er in Boxtel ongeveer 30.001 x 10/16.44 zijn en dat is 18.248”, rekende hij de klas voor. Van een dergelijk staaltje rekenwerk werd iedereen stil. Maar Little Marc had het door.
“En 15% van die 18.428 maakt 2737 laaggeletterden”, riep hij, terwijl hij ondertussen met zijn rekenmachientje zat te spelen.
“Inderdaad: er zijn naar schatting ruim 3000 laaggeletterden in onze Gemeente”, zei Broekske. “Dus jullie zijn niet de enigen.”
De discussie die daarop losbarstte, was hevig. Volgens Dik Huubke mocht je in de statistiek nooit vanuit algemene cijfers over een grote populatie door wat delen en vermenigvuldigen conclusies trekken over deelgebieden. Anderen riepen dat de bevolkingssamenstelling van Boxtel totaal afwijkt van die van Nederland.
“Hoezo dan?”
“Hier wonen bijna louter intellectuelen.”
“En hardwerkende mensen!"
“We leven hier veel gezonder en vooral groener en we zijn ook veel aardiger.”
“Laat de politiek eerst daar maar eens een onderzoek naar doen.”
“Wie dat niet snapt, kan hooguit, al rekent hij nog zo goed, op een kwaaie dag fractievoorzitter van de raadsfractie van de SP worden.”
“Zo’n griezelig einde is zelfs in sprookjes voor volwassenen te erg.”
Maar ook als discussieleider deed Broekske het prima. Van de meester kreeg hij een tien.
Kijk voor meer informatie over laaggeletterdheid in Boxtel op in het Brabants Centrum van vorige week. Als u er zelf ook iets aan wilt doen, klik dan even de cartoon voor uw raam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten